Content feed Comments Feed

Cea mai veche mănăstire din lume îşi deschide porţile pentru pelerini

Publicat de Mihai (admin) miercuri, 17 februarie 2010


Cea mai veche mănăstire din lume, a Sfântului Antonie din Egipt, lângă oraşul Al-Zaafarana, de pe coasta Egiptului, şi-a deschis porţile pentru pelerini, la aproape cinci ani de la începerea lucrărilor de renovare, a spus şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, citat de RIA Novosti.

MăreşteMănăstirea se află la 200 de km de Hurghada. A fost fondată în anul 356, imediat după trecerea la Domnul a Sfântului Antonie cel Mare, şi este considerată acum cea mai veche mănăstire din lume. La aproximativ doi kilometri de mănăstire se află peştera Sfântului Antonie, acolo unde a trăit ca pustnic. „Cea de-a doua şi ultima parte a lucrărilor de restaurare s-a încheiat“, a declarat Zahi Hawass, adăugând faptul că în proiect au fost implicaţi şi creştini, şi musulmani: „Nu contează pentru noi ce antichităţi restaurăm - creştine, musulmane sau iudaice. Toate fac parte din patrimoniul naţional egiptean“.

Mănăstirea este aşezată în pustiu şi este înconjurată de dealuri stâncoase. Are o suprafaţă de 10 hectare pe care se află şapte biserici, inclusiv Biserica „Sfântului Antonie“, acolo unde se află şi moaştele sale. Renovarea mănăstirii, care a constat din refacerea picturilor din Evul Mediu şi a peste 1000 de manuscrise, a costat aproximativ 14,5 milioane dolari.

Sfântul Antonie cel Mare (251-356), „părintele monahilor“, este poate cel mai popular ascet şi socotit a fi începătorul vieţii călugăreşti. Este considerat de tradiţia monastică întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare. Prăznuirea lui se face la data de 17 ianuarie în toate tradiţiile creştine.

0 Responses to Cea mai veche mănăstire din lume îşi deschide porţile pentru pelerini

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare