Content feed Comments Feed

Resfinţirea Bisericii „Schimbarea la Faţă“ din Iaşi

Publicat de Mihai (admin) duminică, 18 aprilie 2010

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, ca delegat din partea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinţi mâine Biserica "Schimbarea la Faţă" - Socola din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. Slujba se va oficia de la ora 8:30 iar de la ora 9:30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie.

Ctitorie a Domnului Moldovei Alexandru Lăpuşneanu, a soţiei Ruxandra şi a fiicei lor, Domniţa Soltana, construcţie masivă din piatră, ridicată între anii 1551-1562 pe temeliile unei biserici mai vechi, Biserica "Schimbarea la Faţă" - Socola a fost vreme de 250 de ani aşezământ monahal, cunoscută sub numele de Mănăstirea Socola. În ultimii ani

s-au executat mai multe lucrări la acest sfânt lăcaş, astfel încât a fost realizat un ansamblu bisericesc: s-a reconsolidat zidul de sprijin din jurul sfântului lăcaş, a fost amenajată o alee de 130 de metri, la capătul căreia se află un portal ştefanian format din opt stâlpi, s-a ridicat turnul-clopotniţă, care are nouă clopote cu asistenţă electronică, patru dintre ele fiind aduse din Germania. "Biserica, clopotniţa şi portalul sunt placate cu piatră de munte adusă de la Pipirig, jud. Neamţ, cioplită extraordinar de frumos, ceea ce dă întregului complex o monumentalitate excepţională. În ultimele trei luni s-a ridicat o sală de protocol. În curtea Bisericii "Schimbarea la Faţă" s-a mai înălţat un monument al eroilor căzuţi la ruperea frontului cu ruşii în primăvara anului 1945, unde au fost înmormântaţi 124 de soldaţi. De asemenea, s-a reamenajat fântâna din timpul lui Veniamin Costachi, care are o capacitate de 30 de tone de apă", ne-a spus protosinghelul Iustin Neagu, preot misionar de caritate la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi.

0 Responses to Resfinţirea Bisericii „Schimbarea la Faţă“ din Iaşi

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare