Content feed Comments Feed



COMUNICAT DE PRESA

Noi, membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in cadrul sedintei de lucru din data de 12 iunie 2013, care a avut loc la Manastirea Neamt, lavra istorica a isihasmului romanesc, am luat act cu bucurie fata de demersul Patriarhiei Romane, care a inaintat o serie de propuneri catre comisia de revizuire a Constitutiei, intre care si cea privind definirea familiei ca intemeindu-se pe casatoria liber consimtita „intre un barbat si o femeie”. In acest context, ne declaram ingrijorati de respingerea, de catre aceasta comisie, a unei astfel de clarificari, absolut necesare in contextul lumii de azi, cu atat mai mult cu cat, anterior, aceeasi membri votasera pentru o astfel de definitie. Acceptand actuala formula din Constitutie, aceasta ar putea deschide perspectiva legiferarii „casatoriilor” intre persoanele de acelasi sex. Notiunea de „soti” care apare acum in definirea constitutionala a casatoriei, lasa deschisa, din pacate, aceasta posibilitate.

In slujirea noastra de pastori ai poporului lui Dumnezeu din Moldova, nu putem tacea si ramane indiferenti fata de perspectiva unei mari decaderi, aceea de a strica rostul fiintial al omului de a se uni, barbat si femeie, in sfanta taina a casatoriei. Totodata, indemnam la veghe, in duh de rugaciune si de marturisire, fata de un proces mereu crescand de paganizare a societatii, avand ca reper valori zis a fi moderne, superioare.

Ierarhii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in numele milioanelor de credinciosi, clerici si monahi, cuprinsi in eparhiile pe care le slujesc, cheama pe cei responsabili de alcatuirea textului Constitutiei sa nu se indeparteze de o viziune asupra casatoriei pe care o are majoritatea covarsitoare a celor care i-au votat si pe care-i reprezinta in forul legiuitor al tarii. O schimbare de pozitie asupra acestui subiect, reflectata in Constituţie sau intr-o lege ulterioara, ar plasa senatorii si deputatii in contradictie evidenta fata de convingerea celor pe care-i reprezinta in Parlament. S-ar incalca, astfel, o regula elementara a democratiei, care presupune sa se exercite puterea in numele si in conformitate cu vointa poporului care i-a ales.

Consideram ca schimbarea viziunii asupra institutiei familiei va conduce, prin ultimele sale consecinte, la desfigurarea acestei natiuni, prin relativizare morala si prin incurajarea promiscuitatii sexuale, cu efecte extrem de nocive mai ales asupra copiilor sau tinerilor. Suprimarea statutului actual al familiei si al casatoriei ne-ar face, astfel, vinovati, in fata lui Dumnezeu si a neamului romanesc, de o greseala fara precedent si ne-ar plasa pe o direcţie ce afecteaza demnitatea umana si nu are nimic moral si sfant.

IPS Teofan,
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
IPS Pimen,
Arhiepiscop al Sucevei si Radauţilor
PS Corneliu,
Episcop al Husilor
PS Calinic Botosaneanul,
Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor
PS Ioachim Bacauanul,
Episcop Vicar al
Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului

0 Responses to Apel al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru consolidarea statutului traditional al familiei si al casatoriei

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare