Content feed Comments Feed

O singură ţigară scurtează viaţa cu 7 minute

Publicat de Mihai (admin) sâmbătă, 4 iulie 2009



Fumatul este şi va continua să rămână unul dintre cele mai nefaste vicii ale societăţii zilelor noastre. De la un simplu ritual religios în Antichitate, fumatul a devenit cel mai vândut ritual social în zilele noastre. Un viciu periculos, având în vedere că o singură ţigaretă pe zi scurtează viaţa cu 5-7 minute, astfel încât la un singur pachet de ţigări pe zi scurtăm viaţa, şi aşa efemeră, cu încă 140 de minute.

Nu trebuie să uităm că reziduurile care rezultă prin arderea tutunului sunt extrem de dăunătoare organismului uman. Acroleina, una dintre acestea, este o substanţă care irită mucoasele aparatului respirator, provocând fumătorilor tusea specifică. Nicotina este o otravă care atacă sistemul nervos, cu efect excitant, la început, şi paralizant după aceea. Oxidul de carbon alterează funcţiile globulelor roşii, deci ale sistemului circulator şi nu numai. Alte toxine, responsabile de producerea cancerului la plămâni şi gât sunt gudroanele.

Psihoactivitatea întreţinută de nicotină este declanşată de efectul pe care aceasta îl exercită la nivelul sistemului nervos central. Odată cu inhalarea fumului de ţigară, fumătorul are impresia că este mai energic, că are o mai bună capacitate de concentrare, este mai atent şi chiar mai binedispus, ca urmare a efectului discret euforizant al nicotinei.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi români, tineri, bătrâni şi chiar copii s-au apucat de fumat, iar motivele lor sunt variate. Unii au pornit de la simpla idee că fumatul le oferă un pic de vioiciune şi le calmează nervii, îi ajută să facă faţă mai uşor factorilor stresanţi de zi cu zi, factori pe care fiecare dintre noi, inevitabil, îi întâlneşte. Alţii au avut parte de un aşa-zis „model“ familial. O mică parte s-a apucat de fumat după ce au urmărit reclamele de la televizor.

Fumătorii nu pot găsi un motiv raţional ca să fumeze, dar dacă altcineva fumează au impresia că nu e o prostie. Fumătorii mint fără să clipească în privinţa obiceiului lor: îi mint nu numai pe ceilalţi, se mint şi pe ei înşişi. Fumează pentru că devin dependenţi de ţigară.

Societatea se schimbă, iar fumătorii au început să intre în panică. Îşi dau seama că fumatul este socotit azi un obicei inacceptabil în societate, chiar şi de către fumători. Orice fumător ştie, instinctiv, că e ridicol să dea bani mulţi pe nişte frunze uscate învelite în hârtie, să le aprindă şi să inhaleze în plămâni gudroane cancerigene. Te poţi bucura de restul vieţii fiind un fericit nefumător. În cazul în care ai luat decizia de a te lăsa de acest obicei, ca să fii sigur că aşa se va întâmpla, nu trebuie decât să urmezi aceste reguli simple:

- dacă ţi se va întâmpla să invidiezi vreun fumător, fii conştient că fumătorii vor fi invidioşi pe tine. Nu eşti privat de nimic; ei sunt;

- reaminteşte-ţi că nu-ţi plăcea să fii fumător. De aceea te-ai lăsat, îţi place să fii nefumător.

- nu uita: nu există ceea ce se cheamă „doar o ţigară“;

- nu pune la îndoială niciodată decizia ta de a nu mai fuma. E o decizie corectă. (Articol în colaborare cu Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români - AMFOR)

0 Responses to O singură ţigară scurtează viaţa cu 7 minute

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare