Content feed Comments Feed


Ieri, 31 iulie 2009, s-au împlinit 23 de ani de la trecerea la Domnul a celui de-al patrulea patriarh al României, Iustin Moisescu (1910-1986). Cu această ocazie, vrednicul de pomenire patriarh Iustin a fost pomenit la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala patriarhală din Bucureşti şi în alte lăcaşuri de cult din ţară.

După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală din Bucureşti, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de preoţi şi diaconi, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele Iustin patriarhul.

La finalul slujbei de pomenire pentru cel de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, din Catedrala patriarhală, la care au participat preoţi, monahi, monahii şi alţi credincioşi din Bucureşti şi din ţară, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a ţinut un cuvânt în care a evocat personalitatea fericitului întru adormire părinte patriarh Iustin, subliniind că slujba Parastasului este un moment de rugăciune şi de aducere aminte.

Preasfinţia sa a evocat această figură emblematică a Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustin, care a cunoscut din tinereţe calea Bisericii şi care a păstorit Biserica Ortodoxă Română într-o perioadă de mari încercări. Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a rememorat viaţa fostului patriarh, arătând că după o temeinică pregătire în ţară, la Atena şi Strasbourg, profesor universitar de teologie ortodoxă la Varşovia, Cernăuţi, Suceava şi Bucureşti, a devenit, mai apoi, arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, în 1956, iar din 1957, arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

În cuvântul Preasfinţitului Ciprian Câmpineanul s-a arătat că fericitul întru adormire părintele Iustin patriarhul, în vremea păstoririi sale ca mitropolit al Moldovei şi Sucevei, timp de 20 de ani, a iniţiat o amplă acţiune de restaurare şi conservare a monumentelor de artă bisericească şi a purtat de grijă pentru întemeierea unor muzee din incinta mănăstirilor voievodale din zona Moldovei. A devenit patriarh al României în 1977, cârmuind Biserica Ortodoxă Română vreme de 9 ani, până la trecerea sa la cele veşnice, pe 31 iulie 1986.

„Patriarhul Iustin Moisescu s-a distins în rândul ierarhilor noştri ca un om de mare cultură teologică, pe care a împărtăşit-o şi celorlalţi, ca profesor de Noul Testament, dar şi prin scrierile pe care le-a lăsat şi care au fost publicate în diferite volume şi reviste. Este cunoscut îndeosebi ca patriarhul restaurării marilor noastre monumente bisericeşti. În pofida greutăţilor pe care le-a înfruntat în timpul regimului comunist, a restaurat din temelii toate mănăstirlile mari, monumente istorice ale Bisericii noastre, care fac parte din patrimoniul naţional cultural al ţării noastre“, a precizat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul.

Sursa: ZIARUL LUMINA

0 Responses to Slujbe de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Iustin Moisescu

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare