Content feed Comments Feed


Catedrala mitropolitană din Iaşi şi-a serbat ieri, 2 februarie 2010, de Întâmpinarea Domnului, hramul principal. Slujba Sfintei Liturghii din vechiul lăcaş de cult a fost săvârşită de cinci arhierei din Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

Sute de ieşeni au venit ieri la Catedrala mitropolitană din Iaşi, al cărei hram principal este sărbătorit în fiecare an pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului. Întrucât impunătorul lăcaş de cult a fost sfinţit pe 23 aprilie 1887, mai este ocrotit de Sf. M. Mc. Gheorghe şi, de asemenea, de Sf. Cuv. Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se află aici din anul 1889. Credincioşii din Iaşi dar şi din alte zone din Moldova au venit la Catedrală încă de la primele ore ale dimineţii. Oamenii s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte stareţi de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor, preoţi din cadrul Centrului Eparhial Iaşi şi slujitori ai Catedralei mitropolitane din Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de Mirel Nichita.

Dar al lui Dumnezeu şi pentru Dumnezeu

Cuvântul de învăţătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de PS Corneliu, care a vorbit despre semnificaţia sărbătorii de ieri. „Această sărbătoare ne arată faptul că ceea ce a scris Sf. Ap. Pavel, şi anume faptul că «Hristos S-a smerit până la moarte, chip de rob luând», s-a derulat treptat în istoria mântuirii noastre. El acceptă să Se nască dintr-o fecioară în condiţii umile, să fie prigonit de puternicii timpului, să fie ţinut în braţe de un om muritor, dar drept, iar apoi să fie negat şi trădat şi să-I fie cerută moartea. Momentul Întâmpinării Domnului, pentru Dreptul Simeon, pentru Sfânta Ana, a însemnat o mărturisire a unor oameni care erau purtători de Duh Sfânt. Ei au mărturisit pe Hristos Mântuitorul lumii, Care a venit lumină să strălucească celor din întuneric şi bucurie celor întristaţi. Evanghelia care ne istoriseşte despre momentul întâlnirii Domnului cu Proorocul şi Dreptul Simeon ne îndeamnă pe toţi să ne deschidem inimile către El şi să-L descoperim, căci este cu noi până la sfârşitul veacului“, a explicat PS Corneliu. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit faptul că gestul pe care Dreptul Simeon l-a făcut când L-a primit în braţele sale pe Mântuitorul Hristos a fost preluat de Sfânta Biserică. „Sărbătoarea de astăzi este o aducere aminte pentru credincioşi ca să aibă în minte ceea ce au făgăduit la Sfântul Botez. Cu toţii, la Botez, am fost purtaţi pe braţe de preot pentru a fi îmbisericiţi sau dăruiţi lui Dumnezeu. Orice creştin botezat în numele Sfintei Treimi este un dar al lui Dumnezeu şi un dar pentru Dumnezeu. Această îmbisericire înseamnă înrădăcinarea noastră în viaţa Preasfintei Treimi“, a spus IPS Teofan, care a mulţumit tuturor pentru prezenţa la hramul Catedralei mitropolitane din Iaşi.

0 Responses to „Cu toţii, la Botez, am fost purtaţi pe braţe de preot pentru a fi îmbisericiţi“

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare