Content feed Comments Feed

Peste 6.000 de credincioşi au participat duminică, 9 mai, la slujba de sfinţire a Bisericii cu hramurile "Sf. Ierarh Spiridon" şi "Sf. Ierarh Nectarie" din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţe din Piatra Neamţ. Cu acest prilej, încă de sâmbătă, 8 mai, a fost adusă de la Biserica "Sf. Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie.

Biserica Spitalului Judeţean de Urgenţe din Piatra Neamţ, ocrotită de Sf. Ierarh Spiridon şi Sf. Ierarh Nectarie, a fost sfinţită, în urmă cu două zile, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Încă de la primele ore ale dimineţii, pietrenii şi-au îndreptat paşii către sfântul lăcaş, mai ales că la sfinţirea unei biserici există posibilitatea trecerii prin sfântul altar. IPS Teofan a târnosit biserica al cărei teren a fost sfinţit în anul 1995 de către PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Apoi, a fost sfinţită şi troiţa din faţa sfântului lăcaş. Credincioşii prezenţi în număr mare la acest eveniment au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat în faţa sfintei mese, papucului Sfântului Ierarh Spiridon adus de la Mănăstirea Nechit şi moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie. "Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a binecuvântat ca sfintele moaşte de la Biserica "Sf. Nectarie" din Iaşi să fie aduse în pelerinaj cu ocazia sfinţirii. Moaştele Sfântului Nectarie au fost aduse de sâmbătă la biserica Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ şi vor rămâne aici până luni (n.r. ieri)", a declarat pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii "Sf. Nectarie" din Iaşi.

Tămăduirea orbirii sufleteşti prin dobândirea harului credinţei

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi, a săvârşit în continuare slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea spitalului. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa existenţei bisericii sfinţite în preajma Spitalului de Urgenţe din Piatra Neamţ, care "devine lumină pentru toţi cei care privesc spre dânsa". "Lucrarea sfinţitoare a Bisericii este revărsare de lumină din tronul Preasfintei Treimi, care cade peste sufletele oamenilor. În această perioadă pascală, Biserica ne cheamă să înţelegem că Hristos este Lumina lumii", a spus IPS Teofan, care a continuat să vorbească despre semnificaţiile pericopei evanghelice din Duminica a VI-a după Paşti. "Dacă omul vrea să fie tămăduit de orbirile sufleteşti trebuie să ceară lui Dumnezeu harul credinţei. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea lumina cerului pentru ca ea să pătrundă în sufletul nostru cuprins de întuneric, astfel încât să fie înlăturat păcatul, iar binecuvântarea lui Dumnezeu să se sălăşluiască întru noi", a mai spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia zeci de copii şi credincioşi au primit Sfânta Împărtăşanie, pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, a citit hrisovul de sfinţire a Bisericii "Sf. Spiridon" şi "Sf. Nectarie". Apoi, pr. Mihail Popescu, misionar de caritate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Piatra Neamţ, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea lăcaşului sfinţit în Duminica orbului. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan i-a acordat părintelui Mihail Popescu rangul de iconom stavrofor, iar părintelui misionar Ştefan Apetroaei, rangul de sachelar. De asemenea, au mai fost acordate distincţii de vrednicie mai multor persoane, clerici şi mireni, care au susţinut şi contribuit de-a lungul timpului la ridicarea sfântului lăcaş.

0 Responses to Sfinţirea Bisericii cu hramurile "Sf. Ierarh Spiridon" şi "Sf. Ierarh Nectarie" din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţe din Piatra Neamţ

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare